Принцеса  Маргрете Александрин Торхилдур Ингрид се възкачва на престола на

...
Принцеса  Маргрете Александрин Торхилдур Ингрид се възкачва на престола на
Коментари Харесай

Кралица Маргрете предава Датския престол на сина си Фредерик

Принцеса  Маргрете Александрин Торхилдур Ингрид се възкачва на престола на Дания на 14 януари 1972 година след гибелта на татко си крал Фредерик Девети под името Маргрете Втора.

Тя е 49-ят монарх на Дания по директна линия за заместничество на престола и втората жена отпред на страната в 560-годишната история. Маргрете Втора е и първата жена, коронясана публично. Преди нея кралица Маргрете Първа е била регент на нeвръстния си наследник (1387-1412). С изменение на конституцията от 5 юни 1953 година тронът в Дания може да се наследява и по женска линия.

Днес, 52 години откакто се възкачва на трона, Маргрете Втора ще абдикира. Това тя заяви по време на обичайното си новогодишно телевизионно послание на 31 декември предходната година. Тогава Маргрете съобщи:

" На 14 януари 2024 година, 52 години откакто наследих моя обичан татко, ще се отдръпва като кралица на Дания. Ще оставя трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик ".

Според кралския дом това е извънредно необичаен ход в Дания, където монарх не е абдикирал от 1146 година, когато крал Ерик Трети се отхвърля от короната, с цел да постъпи в манастир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР